Tuin

Koken op authentieke wijze

Heb je al een Dutch oven in de tuin staan? Deze zwarte gietijzeren pan is tegenwoordig niet meer weg te slaan uit buiten-koken-land. Dit is niet altijd zo geweest. Zo’n 200 jaar geleden kwamen de Dutch ovens voornamelijk voor in Amerika. De naam verraadt het al een beetje, maar de Dutch oven is eigenlijk bedacht in Nederland en gemaakt in Engeland. Een Engelsman genaamd Abraham Darby zag rondom 1700 in ons land dat er in zandmallen met een gietijzer, pannen werden gemaakt. De Dutch ovens werden nauwelijks gebruikt in Europa, maar toen Amerika werd gekoloniseerd door de Engelse maakte de Amerikanen er veel gebruik van. Vooral bij cowboys waren deze ovens erg geliefd.

Met de komst van lichtere en goedkopere opties verdween de Dutch oven uit beeld, maar dankzij de liefhebbers is de Dutch oven blijven bestaan. Zelfs nu in Nederland en Amerika zijn er kookwedstrijden die worden gehouden met Dutch ovens.

Een alleskunner

De reden waarom deze pan zo speciaal is omdat er alles in bereid kan worden. Van pizza’s, ovenschotels en zelfs groentes. Je kunt er mee braden, frituren, grillen, noem het maar op. Als je wilt kun je zelfs er een cake in bakken. De Dutch oven geeft een identieke ervaring van koken boven open vuur net zoals bij een barbecue. Ben je een barbecue liefhebber? Dan is de Dutch oven onmisbaar! Vooral omdat deze pan lang meegaat en weinig onderhoud bij komt kijken. Wat is het eerste gerecht dat jij gaat maken?